Sjølyst

Show info +

Sjølyst

Hide info -

Sjølyst is a mixed-use marine-centric community on an industrial waterfront. The project includes 25,000sf of housing, 10,000sf of commercial space, amenities to support community activities on the water, and twenty live aboard apartments. Drawing influence from the client’s history in Stavanger, Norway—which similarly transformed its industrial waterfront to a pedestrian-friendly one—the building reduces the bulk of a typical apartment block to create a community of smaller scale buildings and shared communal outdoor spaces. Covered and secured parking, which was a strict requirement of the city, is used as a design element to create a stepping podium toward the water which provides casual amphitheater-style seating facing the water and the surrounding landscape. To activate the waterfront, twenty live aboard apartments were planned along with spaces for outdoor movies, eating, and leisure.

Team

Phi Van Phan, Casper Mork-Ulnes, Monika Lipinska

Photography

Mork Ulnes Architects