Itacare

Show info +

Itacare

Hide info -

The client asked us to create a vacation residence in a small beach town located 400KM South of Salvador, Brazil. We were challenged to design a house that could access expansive views of the ocean, utilize natural cooling methods, remain secure while the owner was away, and be built on a tiny budget. To meet these requirements we used vernacular construction methods, modular design and limited enclosed living spaces. We minimized the building footprint and strived for humility using inexpensive materials and construction methods. With advice from a local builder, a simple, familiar and cost efficient building process was used in the design: a 3m x 3m concrete column grid that will be infilled by ceramic brick walls. This process is commonly used in favela construction.

Team

Casper Mork-Ulnes, Anatoly Starr, Andreas Tingulstad

Photography

Mark Kim