Stabbur House

Show info +

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2020 Mork Ulnes Architects | All rights reserved

Stabbur House

Hide info -

Organized by Bloomberg Magazine, this proposal for a sustainable single family home in Norway is a response to the European Union’s call for a New European Bauhaus to tackle the climate crisis through its built environment. The house derives its structural logic and formal ambition from the Norwegian stabbur, or storehouse. The overhanging second story, traditionally used for secure storage, houses private bedroom spaces, which shade the open lower living areas from the hot summer sun. The use of cross-laminated timber throughout the project reflects a desire to harvest both raw material and material traditions as locally as possible, as Norway has both a long history of heavy timber construction, and a fast-developing industry of engineered lumber. The house is a framework for sustainable technologies: photovoltaic windows and photovoltaic roof panels generate clean power for use throughout the house, and can be updated easily as technology improves. The typical Norwegian sod roof is an analog approach to energy efficiency, regulating water run-off in the summer, and retaining heat from snow-pack in the winter. The Stabbur House is a reflection of simple design tenets; that architecture should be self-aware and regionally specific, that material systems should be locally sourced and locally relevant, that the sustainable building is a framework for technology, not beholden to its fluctuations, and that technical problems can have analog solutions.

Team

Casper Mork-Ulnes, Lexie Mork-Ulnes, William Dolin, Kaoru Lovett, Alexandra Still

Photography

Renderings by Ver3d and Mork-Ulnes Architects

Status

Proposal